Covid-19! For at forebygge smittespredning skal alle patienter og pårørende fremvise et gyldigt coronapas og bære mundbind.
Covid-19! For at forebygge smittespredning skal alle patienter og pårørende fremvise et gyldigt coronapas og bære mundbind.
Mandlig brystudvikling

Brystreduktion
for mænd

Alle mænd har en smule kirtelvæv i brystet. Hos nogle mænd begynder det at vokse af forskellige årsager. Mandlig brystudvikling også kaldet gynækomasti, kan korrigeres med en operation og/eller fedtsugning.

 

Brystudvikling hos mænd forekommer i alle aldersgrupper og hæmmer ofte personen meget. Mange tror, at de er alene om problemet, men det er en af de mest almindelige plastikkirurgiske indgreb for mænd. Det ses ofte på begge sider, men der kan være en forskel fra den ene til den anden side. Hvis det kun ses på den ene side, skal du undersøges hos egen læge for evt. sygdom, før du kan opereres hos os. Gynækomasti skyldes en ubalance mellem mandlige og kvindelige kønshormoner. Det kan være en direkte konsekvens af din egen hormonproduktion eller pga. bivirkninger fra forskellige medikamenter. Operation for mandlig brystudvikling er til dig; Hvor brysterne er vokset i puberteten, hvor brysterne hænger efter et vægttab eller hvor brysterne er vokset af ukendt årsag.

Brystreduktion mænd

Fra 16.000,- eller 499,-/måned

Operation

Lokal eller fuld bedøvelse

Tid på klinikken

1-3 timer efter operationen

Operationstid

1-2 timer

Sygemelding

Typisk 1-2 uger

Operationen

Brystet består af en kombination­ af fedtvæv og brystkirtel. Hvis det primært består af fedtvæv, kan en fedtsugning alene give et acceptabelt resultat. Kirtelvævet vil typisk blive reduceret, men ikke fjernet. Dette betyder også, at der ved denne operations­teknik er en lidt større risiko for, at problemet vender tilbage.

 

Hos nogle er der en stor kirteldannelse, som en fedtsugning alene ikke kan fjerne. Her anvender vi typisk en kombination af fedtsugning og åben kirurgi, hvor fedtvævet fjernes ved en fedtsugning, imens kirtlen fjernes­ gennem et snit langs underkanten af brystvorten. Der efterlades en smule kirtelvæv direkte under brystvorten, så brystvorterne ikke kommer til at vende indad. Derfor er der ved denne operationsteknik en lille risiko for, at der igen kan komme stimulation af det tilbageværende kirtelvæv.

 

Specielt hos personer der har været overvægtige, eller hvor kirtel­udviklingen er massiv, kan der blive et problem med overskydende hud, når kirtelvævet fjernes. Derfor kan der i nogle tilfælde være behov for en fjernelse af overskydende hud i forbindelse med operationen.

Mandlig brystudvikling

Lån til din behandling rente- og gebyrfrit

Forundersøgelse

Ved forundersøgelsen gennemgår du sammen med din kirurg mulige årsager til din gynækomasti, og I tager stilling til, hvilken type operation der vil give det bedste resultat hos dig.

 

Årsager

Årsager til gynækomasti kan være:

 

 • Hormoner i puberteten
 • Svær overvægt
 • Anabolske steroider
 • Anden sygdom i de hormonproducerende kirtler

 

Brystudviklingen skal være af et vis omfang, før vi kan anbefale en operation for gynækomasti. Da brystudviklingen består af en kombination af fedtvæv og kirtelvæv, anbefaler vi, at overvægtige patienter forsøger at tabe sig, inden man eventuelt overvejer kirurgi.

Forberedelse til operationen

Ved forundersøgelsen gennemgås dine helbredsoplysninger af plastikkirurgen. Hvis du får blodfortyndende medicin, skal du holde pause med dette 4 uger inden og efter operationen. Dette kan være medicin indeholdende acetylsalicylsyre, såsom aspirin, kodimagnyl, hjertemagnyl eller børnemagnyl.

 

Du må heller ikke indtage produkter, der indeholder ginseng, Q 10, fiskeolie og E-vitamin. Det er også vigtigt at oplyse, om du er allergisk over for nogle typer af medicin, plastre eller fødevarer. Det er ligeledes vigtigt at fortælle din plastikkirurg, om du tidligere har haft problemer med ar eller lignende, og om du har sygdomme og lidelser.

 

På operationsdagen er det af hensyn til infektionsrisikoen vigtigt, at du tager et brusebad med grundig sæbevask af ansigt og hår.

Godt at vide

Ved en operation fjernes næsten alt kirtelvæv, så du kan forvente, at problemet er fjernet permanent. Det kan dog hos enkelte ses, at kirtelvævet begynder at vokse igen, så man senere kan have behov for at gentage operationen.

Nedenfor kan du læse de komplikationer, der kan ses ved en sådan operation.

 • Føleforstyrrelser: Efter operationen er der ofte føle­forstyrrelser i operationsområdet, eventuelt med nedsat følesans i brystvorten. Føleforstyrrelserne forsvinder ofte efter 3–6 måneder, men hos enkelte kan det være permanent.
 • Arrene efter operationen vil typisk være røde og hævede, men dette fortager sig over en periode på 6–12 måneder. Arrene vil med tiden blive smalle og lyse, men hos enkelte kan arrene blive brede og mørkt pigmenterede.
 • I sjældne tilfælde (under 1%) kan der efter operationen opstå en blødning. Dette kan kræve en ny operation. Efterblødning giver ofte misfarvning i ugerne efter, men ødelægger ikke det blivende resultat.
 • Ved al kirurgi kan der komme infektion, og selv om dette er sjældent i forbindelse med brystformindskende kirurgi (under 1%), kan det dog forekomme. Det kræver behandling med antibiotika.
 • Vævsdød efter operationen er sjældent, men det kan forekomme ved operationer, hvor der fjernes hud, og brystvorten flyttes. Vævsdød betyder, at huden mister sin blodforsyning og dør. Drejer det sig om overfladiske dele af huden, kan det ofte hele ved god sårpleje, men er der tale om dybere vævsskade, skal man opereres.
 • Der kan opstå væskeansamlinger i operationsområdet. Dette kan vi evt. fjerne i ambulatoriet ved udtømning med en nål. Oftest forsvinder det dog af sig selv igen.

Ved operationer i fuld bedøvelse (narkose) er der nogle forhold, som disponerer til blodpropper i ben og lunger. Derfor anbefales nogle patienter forebyggende behandling med blodfortyndende medicin (fx Klexane). Du skal have dette, hvis du skal i fuld bedøvelse og opfylder ét af følgende kriterier:

 • BMI over 25
 • Alder over 40 år
 • Operationen har længere varighed end 60 minutter.
 • Unormal blodstørkning (fx Faktor V Leiden mutation)

Skal du have blodfortyndende medicin, står det i dit indkaldelsesbrev. Der udskrives en recept til dig inden operationen, så du selv kan hente medicinen på apoteket. Medicinen gives som en indsprøjtning i låret eller maveskindet én gang om dagen i 5 dage efter operationen. En sygeplejerske i opvågningen, hvor du bliver modtaget, viser, hvordan det gøres.

Det er en kraftig anbefaling, at du stopper med rygning og e-cigaretter 6 uger før og 4 uger efter operationen. Ved samtidig rygning er der en meget højere risiko for lungeproblemer, nedsat sårheling og infektioner efter operationen. Starter du med at ryge igen, anbefales det tidligst 4 uger efter operationen af hensyn til sårheling og det bedst mulige resultat. Man kan godt bruge rygestopmedicin (nikotinplaster og nikotin-tyggegummi).

Hvis du drikker mindre end 14 genstande/uge som mand, har du en lav risiko for at blive syg som følge af alkoholindtag i forbindelse med din operation. Alkoholindtag over 4 genstande pr. dag medfører en øget risiko for komplikationer både under og efter operationen som fx infektioner, blødning under operationen og dårlig sårheling. Derfor anbefaler vi, at du i dette tilfælde helt stopper med alkoholindtag 4 uger før operationen for at mindske risikoen for disse komplikationer.

Indgrebet kan foretages enten i lokalbedøvelse eller i fuld bedøvelse. Dette aftales ved forundersøgelse med plastikkirurgen. Nogle dage inden operationen modtager du en e-mail med informationer ift. mødetid, evt. faste og mange andre praktiske informationer.

Inden operationen markerer plastikkirurgen området, der skal opereres med en tusch.

Operationen varer ca. 1 time. Der laves to små snit ved hvert bryst (op til 5 mm lange). Området, der skal suges, fyldes med en væske, der indeholder lokal­bedøvelse og adrenalin­, som får blod­karrene til at trække sig sammen­. Der bliver suget en passende mængde fedtvæv og en smule af kirtelvævet­ ud. Der bliver lagt lokalbedøvelse i sårene ved operationens slutning, og du får en stram komprimerende forbinding på.

Operationen varer ca. 1,5 time og foregår oftest i fuld bedøvelse. Fedt­sugningen forløber som ovenfor beskrevet. Herefter­ laver plastikkirurgen et snit langs underkanten af brystvorten, hvorigennem kirtelvævet fjernes. Der efterlades en smule kirtelvæv direkte under brystvorten. Der bliver lagt lokalbedøvelse i sårene ved operationens slutning, og du får en stram komprimerende forbinding på.

Operationen varer ca. 2 timer og foregår altid i fuld bedøvelse. Selve teknikken afhænger af mængden af løs hud, der skal fjernes. Kirtelvævet fjernes, brystvorterne løftes, ­ hvis nødvendigt, og den overskydende hud skæres væk. Der bliver lagt lokalbedøvelse i sårene ved operationens slutning, og du får en stram komprimerende forbinding på. Du kan ikke selv køre bil, så tag gerne en ledsager med. Ellers bestiller vi en taxa til dig, når du skal hjem.

Du kan tage hjem samme dag, som du er opereret. Der kan være lette smerte, som behandles med den smertestillende medicin, som du får udleveret.
Du kan se hævelse og misfarvning af området i de første 2-4 uger. Du skal have en komprimerende forbinding på dag/nat i minimum 3 uger og herefter gerne i 3 uger i dagtiden. Denne forbinding udleveres i klinikken på operationsdagen.

Efter 2-3 dage kan du gå forsigtigt i brusebad uden at vaske eller gnubbe operationssåret direkte. Tør med et rent håndklæde. Når trådene er fjernet eller opløst, kan du bade som vanligt.

Du tilbydes en kontrol ca. 2 uger efter operationen, hvor eventuelle tråde fjernes. 3 måneder efter operationen kommer du i klinikken til kontrol og til optagelse af efterbilleder.

Sundhedsstyrelsens regler på det kosmetiske område tilsiger, at du skal informeres skriftligt, før du kan modtage den mundtlige information. Det er derfor en god idé, at du læser denne information igennem derhjemme, så du er godt forberedt, når du kommer til din konsultation.

Hvis du efter konsultationen er afklaret og har fået svar på alle dine spørgsmål, er det muligt at bestille en tid til operation. Ifølge Sundhedsstyrelsens lov om betænkningstid, kan du først afgive skriftligt samtykke til operationen 7 dage efter konsultationen. Det skriftlige samtykke gives på operationsaftalen, som du vil få udleveret. Din forundersøgelse er gyldig i et halvt år. Du er selvfølgelig velkommen til at medbringe en ledsager til konsultationen.

Alle privathospitaler skal indbetale til en privat patientforsikring. Denne udgift er hos Lift Clinic inkluderet i prisen. Ved eventuelt afbud skal konsultationer og kontroller afmeldes senest 24 timer inden den aftalte tid. Ved udeblivelse uden afbud faktureres kr. 500,- i gebyr. Information til egen læge vedrørende dit forløb hos Lift Clinic udsendes kun og først, efter vi har fået samtykke fra dig.