Lån til din behandling rente- og gebyrfrit. Læs mere

Lån til din behandling rente- og gebyrfrit. 0% i renter / 0 kr. i gebyr. Læs mere.

Gratis forundersøgelser i København. Book tid

Gratis forundersøgelser i Kbh. Book tid. 

18/04/2024

Skal du i fuld bedøvelse? Så læs med her, hvor du kan få svar på de oftest stillede spørgsmål.


Er du nervøs for at skulle i fuld bedøvelse i forbindelse med din kosmetiske operation? Så læs med her på siden, hvor vores erfarne anæstesilæge, Henrik Preisler, besvarer de spørgsmål, som han typisk bliver mødt af.


Hvorfor er mange nervøse for at skulle i fuld bedøvelse?

“Som narkoselæge oplever jeg, at rigtig mange er nervøse for at skulle i fuld bedøvelse. Hvis du har den følelse, så er du ikke alene om det.

Der kan være mange årsager til dette. For nogle skyldes det uvisheden om, hvad der sker, når man sover under operationen, hvis man fx ikke har været i fuld bedøvelse før. For andre er kontroltabet, der kan virke skræmmende og overvældende. Andre har en opfattelse af, at det er farligt at være i fuld narkose, vågner man op under operationen, kan man mærke – eller høre noget under operationen osv.

Derfor er det utrolig vigtigt for mig at informere, berolige og støtte vores patienter, så man her på Lift Clinic føler sig tryg i forbindelse med bedøvelsen.”

Er det farligt?
“Nej, det er ikke farligt at blive opereret i fuld bedøvelse. Det er i dag en sikker procedure at komme i fuld bedøvelse, og hvis man er sund og rask, er risikoen for komplikationer meget lille. For enkelte patienter vil der være en større risiko forbundet med fuld bedøvelse. Det gælder fx, hvis man lider af alvorlig hjerte- eller lungesygdomme, er svært overvægtig m.m.

Det er derfor vigtigt, at du til forundersøgelsen oplyser plastikkirurgen om lidelser, sygdomme og et eventuelt medicinforbrug. Det vil ud fra dette blive vurderet, om der er særlige risikofaktorer eller forholdsregler, som gælder for dig som patient, når du skal i fuld narkose.

Vores patienters sikkerhed er vores højeste prioritet. Derfor gør vi udelukkende brug af det nyeste anæstesi- og opvågningsudstyr på markedet. Der vil altid være en speciallæge i anæstesi som mig til stede under din operation, der sørger for, at du sover trygt og er sufficient smertedækket under din operation.”

Hvilke bivirkninger er der?
“De mest almindelige bivirkninger ved fuld bedøvelse er kvalme, opkastning, svimmelhed, ømhed, træthed og hovedpine. I sjældne tilfælde kan nogle patienter opleve ømhed i halsen på grund af evt. intubation under operationen. Disse bivirkninger er milde og forbigående.

Efter din operation kommer du ind på vores opvågningsafsnit, hvor en af vores opvågningssygeplejersker vil observere dig i timerne efter din operation. De vil være tæt på dig hele tiden og sørge for at behandle eventuelle symptomer som smerter, kvalme, svimmelhed eller lign. efter din bedøvelse.”

Skal man faste?
“Ja, du skal møde fastende til operationen, hvis du skal i fuld bedøvelse. Du skal være fastende med fast føde 6 timer før din operation og 2 timer med klare væsker. Du må derfor ikke spise, drikke, ryge eller tygge tyggegummi før de angivne tidspunkter. Du skal faste for at minimere risikoen for, at den mad eller væske, du har i mavesækken, ikke kommer ned i dine lunger, når du sover.

Vi anbefaler, at du drikker 1-2 glas tynd saft eller vand 2 timer før dit mødetidspunkt – ikke noget andet. Dette kan reducere ubehag før og efter operationen.”


Hvad skal man være opmærksom på?

  • Du skal faste inden din operation som nævnt tidligere.
  • Du må ikke bære nogen former for smykker eller piercinger under operationen.
  • Det er helt fint at have neglelak eller kunstige negle på.
  • På operationsdagen skal du tage et brusebad med grundig sæbevask af krop og hår.
  • Undlad lotion på det område, der skal opereres.
  • Undlad parfume.
  • Vi anbefaler, at man klæder sig i behageligt tøj.

 

Hvordan foregår det, når man skal opereres i fuld bedøvelse på Lift Clinic?
“Inden operationen vil du have en snak med en anæstesilæge, som vil informere dig om bedøvelsen – hvordan den kommer til at foregå, stille dig et par spørgsmål om evt tidligere problemer i forbindelse med fuld narkose, allergier, kroniske sygdomme m.m. Alt sammen for at anæstesilægen kan planlægge den rette bedøvelse til dig.

Før du falder i søvn på operationsstuen, vil anæstesilægen sætte forskelligt monitoreringsudtyr på dig for at kunne holde godt øje med dig, når du sover under operationen. Du vil få sat en klips på fingeren, der måler iltindholdet i blodet under operationen, få anlagt et drop, hvorigennem du vil modtage bedøvemidlerne, som du skal have under din narkose.

Når anæstesilægen begynder at bedøve dig, vil du få injiceret sovemiddel igennem dit drop og du vil falde i søvn inden for 5-6 sekunder. Herefter er du i dyb søvn, og operationen kan herefter begynde.

Under din operation vil anæstesilægen overvåge din tilstand tæt – herunder kontrollere din puls, blodtryk, temperatur og vejrtrækning. Dette sikrer, at du sover trygt og godt igennem hele operationen. På Lift Clinic består anæstesiholdet altid af en speciallæge i anæstesi og en specialuddannet anæstesisygeplejerske for at sikre den højeste grad af sikkerhed.”

Kan man vågne, når man er i fuld bedøvelse?
“Det kan man teoretisk set godt, men hos Lift Clinic sidder der en anæstesilæge under hele din operation, som overvåger din tilstand og monitorerer dig tæt og sikrer, at du får tilført tilstrækkelig med sove- og smertestillende medicin under din operation. Når operationen er færdig, bliver du vækket på operationsstuen og bagefter kørt ind på opvågningsafsnittet.”


Kan man drømme eller tale i søvne?
“Nej, man kan ikke tale i søvne, når du er i fuld narkose. Til gengæld oplever mange, at de har drømt, når de bliver vækket efter en operation.”

Kan man mærke noget, når man er i fuld narkose?
“Nej, når du er fuld narkose eller generel anæstesi, kan du ikke mærke noget under operationen, da du løbende under operationen vil få infunderet både smertestillende- og sovemedicin i de mængder, der passer til dig og den type operation skal have.

Doseringen tilpasses individuelt, så når operationen er færdig, vil virkningen af medicinen være justeret, så du vågner op lige så snart operationen er færdig.”


Trækker man selv vejret under fuld bedøvelse?

“Nej, du bliver tilsluttet en respirator, der trækker vejret for dig. Når du sover, får du anlagt en larynxmaske eller en intubationstube. Den tilsluttes respiratoren, når du sover, og det er igennem den, at du får luft, når du sover. Anæstesilægen overvåger vejrtrækningen og ilttilførslen tæt under hele operationen.”

Hvor vågner man op efter operationen?
“Når din operation er færdig, vil vi vække dig inde på operationsstuen og hjælpe dig over i en seng, hvorefter vi vil køre dig ind på opvågningsstuen. Nogle er helt vågne, når vi vækker dem, mens andre først vågner rigtigt op, når de kommer ind på opvågningsstuen. Der kan gå op til ca. 20-30 min., før man er rigtig frisk igen. Herefter er det meste af bedøvemidlerne ude af kroppen.”

Kan man køre bil efter fuld bedøvelse?
“Nej, du kan ikke køre i bil efter din operation, da bedøvelsesmidlerne kan blive i kroppen i flere timer efter operationen. Du bør derfor arrangere, at en pårørende henter dig.

“Dertil skal det siges, at man heller ikke må køre bil, hvis man tager stærk smertestillende medicin efter operationen dvs. Morfin, Oxynorm eller lignende medicin.”

Hvornår kan man begynde at spise igen?
“Efter din operation kan du spise og drikke, så snart du føler dig klar til det.”

 

Har du andre spørgsmål i forbindelse med fuld bedøvelse, så er du altid velkommen til at kontakte os på info@lift-clinic.dk. 

Lift Clinic Aarhus

Om Lift Clinic

På Lift Clinic er vi specialister i kosmetiske og plastikkirurgiske behandlinger. Vi lægger vægt på den personlige kontakt og prioriterer høj kvalitet, sikkerhed og tryghed. Lift Clinic blev etableret i 2020 af to af Danmarks førende kosmetiske plastikkirurger, Christian Sneistrup og Jens Bengaard.